Home

Plaatsen

 

HALLE in Brabant

Ligging
Halle is de meest zuidelijke Vlaamse stad van het Nederlandse taalgebied. Het stadje ligt aan de Zenne op 15 kilometer ten Zuiden van Brussel de Coördinaten van de basiliek zijn 50° 44' 15" N.B. en 4° 14' 20" O.L. Halle is op die plaats ontstaan omdat er volkeren woonden op de samenvloeïng van de Groebbegracht met de Zenne. Julius Ceasar en zijn leger heeft vanop de Romeinse heirbaan of Chaussée de Brunehault van Bavai naar Utrecht, te Kester een zijweg (via secunda) gevonden waar men het ganse jaar door de Zenne kon doorwaden. Dit was de enige plaats op de ganse lengte (105 km)  van de rivier van Zinnik (Soignies)  tot Zennegat (Mechelen). Bij hoge waterstand moest men toch enkele dagen of weken wachten. Zo is er tussen de wachtenden handel ontstaan.  
Naam Zenne
De naam van de Zenne in de loop der eeuwen geëvolueerd in 1159 vind men Sama, in 1190 Senam, in 1225 Sinam wat afkomstig is van de Keltische waternaam "Sinna". De Zenne ontspring namelijk in (Soignies) Zinnik op 127 m hoogte boven de zeespiegel    
Naam Halle

Stadhuis Halle

Voor de betekenis van naam Halle zijn er verschillende veronderstellingen. Het zou komen van Halle dat overdekte marktplaats, koophuis is. Het zou ook een plaats zijn in het bos rond de Heilige eik die binnen de afbakening voor de eredienst errond Halha of Halla noemde. Er zijn tientallen schrijfwijzen voor de naam Halle zoals Hallae in het latijn, Hal, Haulx, Hault, Halla, Hau en nog vele andere namen op kaarten en plannen gelezen. Het domein Halle kwam in 628 door schenking van de heilige Waltrudis aan het kapittel van Bergen onder het graafschap Henegouwen. Het was van Halle tot Ittre een enclave in het graafschap Brabant. Om duidelijk te zijn Lembeek en Buizingen, de naastliggende gemeenten Oost en West waren Brabants.
Kerk
In de zevende eeuw wordt de eerste Romaanse kerk gebouwd naast de heilige eik. Sint Hubertus wijde deze kerk in 727 toen hij in Tervuren verbleef en ook dat jaar stierf. Halle werd erkend als stad in 1225 en door wallen omringd. In de dertiende eeuw kwam de Maria verering tot stand. Elisabeth van Hongarije schonk meerdere Mariabeelden aan haar dochter Sofia van Thuringen. Eén beeld gaat naar Vilvoorde en de ander beelden schenkt zijn aan haar dochter Mechtildis, zuster van haar echtgenoot en gade Florens IV, graaf van Holland en Zeeland. De gravin Mechtildis schenkt onder andere ook een beeld aan de kerk te Halle omdat haar dochter Aleydis, Jean van Avesnes (Maubeuge Fr) huwde van af toen werd Halle een veel bezochte bedevaartplaats. In 1341 wordt in verschillende fazen rond de Romaanse kerk de nieuwe gotische kerk gebouwd. De toren kwam pas rond 1500 en werd ook rond de oude toren gebouwd. Daar Halle in die tijd last had van de periodieke hoge waterstand van de Zenne graaft men in 1402 een afwateringskanaal dat men de Leide noemt, met 500 man werkt men er 5 jaar aan. De Leide doet ook dienst als tweede walgracht aan de oostelijke wallen. In 1489 wordt Halle beschoten door Philips van Kleef . De legende zegt dat Onze Lieve Vrouw de kanonballen in haar mantel opving en zo Halle gespaard bleef. De 32 kanonballen zijn van verschillende kaliber. Halle werd belegerd in 1580 door de beeldenstormers. Voor die gelegenheid maakten zij ladders maar wegens de omrekening van de verschillende lokale maateenheden (de Branbantse, Maaslandse, Rijnlandse, Brusselse, enz roeden),  waren de ladders van de vijandelijke troepen één meter te kort om boven op de wallen te geraken. Deze spotprent staat nu nog gebeiteld boven de kanonballen, te zien achter in de kerk met titel "9 en 10 juilet 1589" met de ladder ernaast gebeiteld. De kanonballen van 100 jaar vroeger zijn van verschillende kalibers.
Als bedevaart plaats kreeg Halle bezoek van keizers, tsaren, koningen, pausen en Philips de Stoute overleed er in 1402 in de herberg “den Hert”.  Napoleon bracht een bezoek aan Halle met Marie Louise, zijn kersverse bruid in 1811.  

Verder kende Halle goede en kwade dagen en is geworden wat het nu is.
 http://blog.SeniorenNet.be/halle  


't Vondel

Standbeeld Servais cellovirtuoos. 
In 2007 - 200 jaar overleden met festiviteiten

 Foto's uit verzameling van Victor 10 

 Home