Wokgerechten

Varkenshaasje met banaan-appelsaus(2 pers.)

 -1 varkenshaasje(+- 300 gr)
- zout,peper

- 30 gr boter
-1 appel(Granny Smith)

- 3 el citroensap
- 1 stevige kleine banaan
- 2 dl ongezoet appelsap
-1/2 el maïzena
Bereiden:
Vlees inwrijven met zout en peper.In braadpan boter verhitten.Vlees rondom in +- 5min.bruinbakken.Met deksel op pan in +- 20 min.zachtjes gaar laten worden.
Intussen appel schillen,klokhuis verwijderen en in 10 schijfjes snijden.Banaan pellen en in plakjes snijden.
In steelpan appelsap tegen de kook aan verwarmen.Appel en banaan +-5 min.meewarmen.
Intussen in kopje maïzena met citoensap tot een glad papje roeren.Al roerende aan appelsap toevoegen.Roeren tot gebonden saus.Vlees in midden van schaal leggen.Jus door saus roeren.Langs rand van schaal schenken.

Lekker met rijst.

Roergebakken varkenshaas met mosterdsaus (voor ong. 4 pers)
- 500 gr varkenshaas.
- 1 harde appel, bijv Granny Smith.
- 40 gr ongezouten boter.
- 1 eetlepel poedersuiker.
- 1 kleine ui fijngehakt.
- 2 eetlepels Calvados of andere brandewijn.
- 1 eetlepel grove mosterd, bijv. moutarde de Meaux.
- 1 1/2 dl slagroom.
- 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
- zout en versgemalen zwarte peper.
Bereiden:

Snijd de varkenshaas in dunne plakken.
Schil de appel en verwijder het klokhuis.Snijd hem in dikke plakken.Verwarm de wok en voeg de helft van de boter toe.
Voeg zodra de boter heet is, de plakken appel toe, bestrooi ze met de suiker en roerbak 2-3 minuten.
Neem de appel uit de pan en houd deze apart. Maak de wok schoon met keukenpapier.
Verwarm de wok opnieuw en voeg de rest van de boter toe en roerbak de varkenshaas met ui samen 2-3 minuten, tot het vlees goudbruin ziet en de ui zacht begint te worden.
Roer de Calvados of andere brandewijn erdoor en laat deze tot de helft inkoken. Roer de mosterd erdoor.
Voeg de room toe en laat dit een minuut doorkoken en roer de peterselie erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Garneer desgewenst met wat takjes blad peterselie.
Smakelijk eten :-)
Recepten van Scoebidoe
Wok met kip en scampi's in zoetzure saus
Dit hebt u nodig;
1 kipfilet
16 scampi's
1 rode en 1 groene paprika
Ananas(blikje)
Ijsbergsla-verse munt-sojascheuten
2 eetlepels honing
2 eetlepels ketchup
4 eetlepels azijn
1 eetlepel sojasaus
2 pijpajuintjes
Men kan ook een potje zoet-zuur kopen
Bereiding:
Wok de in reepjes gesneden kip met de scampi's,de paprika,de ananas,de sojascheuten en het pijpajuintje.
Voeg honing,ketchup,azijn en sojasaus toe en roer tot een lekkere
zoet-zure saus ontstaat.
Of je gebruikt zoet-zuur vb Uncle Ben's
Garneer met een beetje sla en enkele blaadjes munt
Rijst past er goed bij.