Home

Kookhoekje


 

Gezond snoepje
Recept van Scoebidoe

Gezond Snoep-idee

Honing-appelschijfjes
Eenvoudig en makkelijk.Lekker en lang te bewaren,in een goed gesloten doos.

Steek met een appelboortje het klokhuis uit 2 zoete appels.
Snij ze,ongeschild,in plakken van zowat 1cm dik.
Besprenkel ze aan beide kanten,met citroensap,zodat ze niet verkleuren en kwast ze,ook aan beide kanten,in met vloeibare honing.
Spreid ze mooi uit op een bakplaat en zet ze ongeveer 6 uur(jawel,ze hebben tijd nodig om te drogen!) in de oven op maximum 70° C.
Keer ze in de helft van de droogtijd om .
Ze zijn goed als ze een beetje taai aanvoelen.
Laat ze afkoelen en bewaar ze koel en droog.


 

 

Recept Trema
Neem voor elke gast een (groot) wijnglas of een speciaal Irish Coffee-glas. Doe hier per glas twee theelepels bruine suiker in. Doe in elk glas een borrelglaasje whiskey. Schenk de glazen met de hete koffie tot driekwart vol. houd een lepel boven de vleoistof en vul de glazen verder  met licht geklopte  slagroon. Strooi bovenop de slagroon een beetje cacaopoeder.(de lepel dient om de room bovenop de koffie te houden en om te voorkomen dat de Whiskey uitdampt)

Een heel klein beetje zout versterkt nog het aroma, en voor de rest zou ik zeggen uitproberen, de juiste dosering, je hebt nog even de tijd en iedere avond een paar probeersels en je zal merken dat je dan heel lekker slaapt telkens...
Trema

 

Notenlikeur
door Scoebidoe
 Likeur van Groene noten

Bereiding:

1- een maatbeker van 1 liter groene noten.Geplukt op St Jan(24 Juni).Op dat moment is de vrucht helemaal gevormd,het hout helemaal niet
2- de noten fijn cutteren tot een gladde groene puree.
3- Vermengen met 1 liter alcohol 95°
4- In een gesloten pot bewaren in de kelder gedurende 6 weken,dagelijks even omroeren.
5- Een siroop koken van 30° Beaumé,ttz. 1 liter water met 1 kg klontjessuiker gedurende 10 minuten koken tot 105° C; afkoelen.
6- De notentintuur zeven door een neteldoek,flink uitpersen.
7- De notentintuur vermengen met hetzelfde volume aan siroop.
8- Goed mengen en bottelen.
9- 3 maanden laten rusten.
10- Koel serveren als digestief.

 

 
Recept voor speculaas

Zal ik jullie eens een lekker recept geven voor de tijd van het jaar, is wel voor de snoepers onder ons hè.
Recept voor lekkere speculaas
1kg gewone bloem
700gr bruine suiker
350gr boter(melkerijboter)
3eieren,goed geklopt
3/4soeplepel kaneel
3/4soeplepel maagzout
WERKWIJZE
De ingrediënten goed mengen, het deeg een hele nacht laten rusten in een kom, afgedekt met een zuivere handdoek.
Het deeg uitrollen tot het tussen een en anderhalve centimeter dik is. De speculaashoekjes met een mes of met vormpjes uitsnijden en op een bakplaat(afgedekt met bakpapier)leggen. De oven voorverwarmen op 225 graden, de koekjes 15 minuten laten bakken, laten afkoelen en dan smullen maar.
Veel succes
Mobby /joke

 
 
Sinaasappelwijn: door Maria-Magdalena
10 liter wijn
2 liter eau de vie
1 citroen in schijfjes
2 kilo suiker
8 sinaasappelen in schijfjes
Laat alles samen 5 dagen trekken
Filteren en  in flessen doen
Wordt puur gedronken als digestief en met veel water voor de dorst.

Vrij vertaald uit het receptenboekje van Henriette Arts
Ik heb dit met rosewijn geprobeerd en het was heel lekker met veel ijs