Asperges
|
Recept
Merel
Ik wil jullie nu niet laten watertanden, maar elke
morgen komt mijn man hier met en handvol vers
gestoken asperges binnen. 7cm houd ik voor de
kopjes, 5cm worden geschild en in weinig water
gekookt 5 min laten koken, dan leg ik de kopjes er
bij in de kom en zet het vuur uit. Laat ze 5 a10
min. in het kookvocht staan en dan is alles mooi
gaar. De schil en de rest van de asperges dient
voor de soep. Meestal worden ze hier koud met sla,
of met en witte saus klaar gemaakt waar op het
laatst een gans ei wordt in geklopt. De saus gaat
over de warme asperges en daar de peterselie over.
En streling voor het oog en zalig op de tong.
Smakelijk Merel1.
Voor de diepvriezer gaan enkel de geblancheerd
kopjes, netjes verpakt naast elkaar.
Krielaardappeltjes: zijn de
eerste jonge aardappelen waar ze de kleintjes voor
uitrapen. Vroeger diende die om aan de varkens te
vervoederen. Nu verdiend de boer meer aan zijn
krieltjes (bij wijze van spreken dan aan de rest)
kwestie van wat de klant vraagt. Ze worden gekookt
in de pel en al dan niet zo gegeten. Men gebruikt
ze veel in stoofpotjes, of enkel met
kruidenboter. natuurlijk. Voor inlandse
krielaardappeltjes is het nog drie weken wachten.
De eerste aardappeltjes zijn voor 12 juni hier.
Dan zijn ze 100 dagen geplant. Het is de wet van
en goede tuinder. |
|
Recept
Trema
Gerookte zalm en rauwe zalm (gemarineerd met dille
peper en zout) fijn gesneden tot pulp en daar bij
asperges met een groene saus, gewoon perfect.
In de mixer beker twee soeplepels fijn gesneden
peterselie en evenveel fijngehakte kervel, een
kleine pint olie bij doen peper en zout en mixen,
een scheut azijn bijdoen en een ei en mixen.
100 ml room opkloppen tot bijna stijf en
voorzichtig mengen met de groene mayonaise. De net
gaar gekookte asperges erbij serveren.
Geen aardappelen er bij maar wel de onvolprezen
craquottes, een perfect smaakevenwicht...
Indien mogelijk ook nog een beetje versgepelde
garnalen er bij geven, en las wijn een droge
Elzasser Pinot Gris.
Voor de fijnproevers die rauwe vis lusten.
Wilde Ierse of Schotse zalm op de riviermondingen
gevangen gemarineerd met peper zout dille (een
paar uurtjes), zonder saus of mayonaise. De
bovenste helft van de asperges rauw , en eet er
een paar craquottes bij, je weet gewoon niet wat
je proeft, prachtig gewoon. De onderste helft van
de asperges gaan in kleine stukjes in een soepje
van courgettes met een kippen bouillon, en weer is
het feest. |
|
Saus
van Scoebidoe voor asperges
-100 gram verse
tuinkruiden(peterselie,kervel,bieslook,zuring,tuinkers)
-1 eetlepel mosterd
- 4 eetlepels olie
- peper uit de molen en zout
Spoel de kruiden en hak ze grof.
Laat de boter smelten en pel de eieren.Hak het
eiwit grof en pureer de dooiers met de
tuinkruiden,de mosterd en de olie tot een gladde
saus.Schenk er in een straaltje de lauwe,gesmolten
boter bij.
Roer de saus glad en breng op smaak met peper uit
de molen.
Ik kan U verzekeren,heel lekker.
Gekookte asperges,het eiwit er op en een beetje
saus,rest appart in kommetje serveren.
Lekker met nieuwe petatjes of stokbrood. |
|
|