Home

Kookhoekje

Asperges

Recept  Merel
Ik wil jullie nu niet laten watertanden, maar elke morgen komt mijn man hier met en handvol vers gestoken asperges binnen. 7cm houd ik voor de kopjes, 5cm worden geschild en in weinig water gekookt 5 min laten koken, dan leg ik de kopjes er bij in de kom en zet het vuur uit. Laat ze 5 a10 min. in het kookvocht staan en dan is alles mooi gaar. De schil en de rest van de asperges dient voor de soep. Meestal worden ze hier koud met sla, of met en witte saus klaar gemaakt waar op het laatst een gans ei wordt in geklopt. De saus gaat over de warme asperges en daar de peterselie over. En streling voor het oog en zalig op de tong. Smakelijk Merel1.
Voor de diepvriezer gaan enkel de geblancheerd kopjes, netjes verpakt naast elkaar.
Krielaardappeltjes:  zijn de eerste jonge aardappelen waar ze de kleintjes voor uitrapen. Vroeger diende die om aan de varkens te vervoederen. Nu verdiend de boer meer aan zijn krieltjes (bij wijze van spreken dan aan de rest) kwestie van wat de klant vraagt. Ze worden gekookt in de pel en al dan niet zo gegeten. Men gebruikt ze veel in stoofpotjes, of enkel met kruidenboter.  natuurlijk. Voor inlandse krielaardappeltjes is het nog drie weken wachten. De eerste aardappeltjes zijn voor 12 juni hier. Dan zijn ze 100 dagen geplant. Het is de wet van en goede tuinder.
Recept Trema
Gerookte zalm en rauwe zalm (gemarineerd met dille peper en zout) fijn gesneden tot pulp en daar bij asperges met een groene saus, gewoon perfect.
In de mixer beker twee soeplepels fijn gesneden peterselie en evenveel fijngehakte kervel, een kleine pint olie bij doen peper en zout en mixen, een scheut azijn bijdoen en een ei en mixen.
100 ml room opkloppen tot bijna stijf en voorzichtig mengen met de groene mayonaise. De net gaar gekookte asperges erbij serveren.
Geen aardappelen er bij maar wel de onvolprezen  craquottes, een perfect smaakevenwicht...
Indien mogelijk ook nog een beetje versgepelde garnalen er bij geven, en las wijn een droge Elzasser  Pinot Gris.
Voor de fijnproevers die rauwe vis lusten.

Wilde Ierse of Schotse zalm op de riviermondingen gevangen gemarineerd met peper zout dille (een paar uurtjes), zonder saus of mayonaise. De  bovenste helft van de asperges rauw , en eet er een paar craquottes bij, je weet gewoon niet wat je proeft, prachtig gewoon. De onderste helft van de asperges gaan in kleine stukjes in een soepje van courgettes met een kippen bouillon, en weer is het feest. 
Saus van Scoebidoe voor asperges
-100 gram verse tuinkruiden(peterselie,kervel,bieslook,zuring,tuinkers)
-1 eetlepel mosterd
- 4 eetlepels olie
- peper uit de molen en zout
Spoel de kruiden en hak ze grof.
Laat de boter smelten en pel de eieren.Hak het eiwit grof en pureer de dooiers met de tuinkruiden,de mosterd en de olie tot een gladde saus.Schenk er in een straaltje de lauwe,gesmolten boter bij.
Roer de saus glad en breng op smaak met peper uit de molen.
Ik kan U verzekeren,heel lekker.
Gekookte asperges,het eiwit er op en een beetje saus,rest appart in kommetje serveren.
Lekker met nieuwe petatjes of stokbrood.